Sad

foodforest

Foodforest czyli ogród żywieniowy – czym jest i jak zacząć?

Foodforest to w Polsce jeszcze pojęcie mało znane. Oznacza ogród żywieniowy, zróżnicowany ekosystem wykorzystujący możliwie najpełniej posiadaną przestrzeń, wszystkie warstwy ogrodu. Duże i średnie drzewa, krzewy, pnącza porastające drzewa, zioła i korzenie a także grzyby. Pomiędzy nimi możemy wysadzać również rośliny jednoroczne jak np. warzywa. Jest to pojęcie bardzo złożone i trudno opisać je od początku do końca. Foodforest zmienia się w zależności od lokalizacji i wymagań. W dalszej części artkykułu przeczytasz o podsatawowych elementach ogrodu żywieniowego.

Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzyw – jak zrobić nawóz z pokrzywy i co nim nawozić?

Foodforest – jaką może otrzymać formę?

Forma ogrodu żywieniowego jest dowolna, ale bazuje na naturze. Wykorzystujemy zastany teren tzn. jego plusi i minusy, które w rzerczywistości mogą okazać się bardzo cenne. Np. w miejscach częściowo podmokłych zamiast je osuszać możemy posadzić rośliny, które dobrze rosną w takich warun kach jak np. borówki, żurawinę czy borówkę brusznicę. Na terenach zupełnie podmokłych możemy zdecydować się na staw o mniejszych lub większych wymiarach w zależności od wielkości działki. Pozwoli on zróżnicować ekosystem i wprowadzić inne rośliny czy zwierzęta przez co również wzbogacić tak cenną bioróżnorodność. Więcej o bioróżnorodności przeczytasz we wpisie: Bioróżnorodność to najlepszy lek dla ogrodu. Wykorzystując zastane miejsca bazujemy na spadkach terenu i istniejących już roślinach, ale wzbogacamy pozostałe warstwy.

Z czego składa się ogród żywieniowy?

Foodforest składa się z licznych warstw, które znajdziemy w naturze. Są to duże drzewa, od których zwykle zaczynamy. Pełnią zróżnicowane funkcje, nie tylko dają nam jedzenie, ale również budują warstwy, dają drewno, nawożą azotem poprzez brodawki na korzeniach czy dają zacienienie. Średnie drzewa zazwyczaj to drzewa owocowe lub orzechy. Na nich i dużych drzewach możemy prowadzić różnorodne pnącza i choć niełatwo prowadzić na nich winorośl to przy odpowiednich odmianach może się to sprawdzić. Mogą na nie wspinać się również cytryńce chińskie, jeżyny czy aktinidia. Krzewy to kolejny element foodforest, który daje sporą ilość żywności przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy. Korzystamy również z tego co poniżej nich a więc sadzimy zioła, krzewinki i warzywa. Dzięki warstwie wysokich drzew z czasem będziemy mogli korzystać z dobrodziejstw grzybów.

Jak zacząć tworzyć foodforest – ogród żywieniowy?

Zacznijmy od obserwowania swojej działki i okolicznych terenów. Sprawdźmy jakie mamy warunki oraz co dobrze rośnie u nas i w okolicy. Bazujmy w dużej mierze na lokalnych roślinach, dzięki temu ograniczymy sobie pracę. Trudno oczekiwać w naszych warunkach pomarańczy czy bananów. Zacznijmy od warstwy wysokich drzew, które z czasem będą swymi liścmi ściółkować podłoże i dawać cień. W ogrodzie żywieniowym raczej nie sadzi się drzew od linijki. W końcu bazujemy na permakulturze i tym wszystkim co wywodzi się z natury. Mieszamy pomiędzy sobą rośliny, aby szkodniki miały trudność w przemieszczaniu się pomiędzy nimi. Zwracamy uwagę na to jakie rośliny dobrze przy sobie rosną i nie konkurują ze sobą. Możemy bazować również na znanych z permakultury gilidiach roślinnych. Foodforest powinien wyglądać jak zaplanowany chaos. Ważne jednak żeby wykorzystać każde z pięter a bioróżnorodność powinna być słowem kluczem w projektowaniu takiego założenia.

Przeczytaj również: 12 porad jak szybko i przyjemnie kompostować

Ogród żywieniowy tzn. ogród ekologiczny

Foodforest wywodzi się z natury a w naturze nie ma chemicznych nawozów czy oprsyków. W zamian pojawia się ściółkowanie, mikoryza, naturalne nawożenie, rośliny wzbogacające glebę w azot, zróżnicowana roślinność, która obok siebie dobrze rośnie, rośliny przyciągające lub odpychające szkodniki. Musimy się tylko zainspirować i wykorzystać każdy wymiar czy to w pionie czy w poziomie. Powinniśmy również wspierać rośliny szczególnie w pierwszych latach. Im dłużej taki ogród żywieniowy będzie rósł tym z czasem coraz lepiej będzie sobie radził sam, bez naszej pomocy. Pozwoli to nam w coraz większym stopniu uniezależnić się od zakupów w sklepie. Możemy do takiego ogrodu wprowadzić również zwierzęta w postaci kur, kaczek, gęsi czy owiec. Pamietajmy jednak o tym, że poza oczywistymi korzyściami mogą również niszczyć rośliny. Dlatego warto wydzielić dla nich odpowiednie miejsce.

Zapraszamy również na nasz Instagram.

Share

You may also like...

3 komentarze

  1. 11 grudnia, 2022

    […] Popularnym trendem w ostatnim czasie staje się foodforest, o którym przeczytasz w artykule: Foodforest czyli ogród żywieniowy – czym jest i jak zacząć? Można się również spotkać z terminem Agroforest czy łączeniem różnego rodzaju upraw w […]

  2. 12 grudnia, 2022

    […] chociażby no-dig (bez przekopywania), permakultura czy foodforest (przeczytasz o nim we wpisie: Foodforest czyli ogród żywieniowy). Wszystkie, mimo różnic, łączy chęć ekologicznej uprawy a to podstawa bioróżnorodność w […]

  3. 22 grudnia, 2022

    […] 2 […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook
YouTube
Pinterest
Instagram